keskiviikko 17. elokuuta 2016

Kesäkurpitsahilloa

Kas niin, tässä ohje, josta puhuin jo eilen. :) Kesäkurpitsoista tulee valtava sato (taas kerran), joten olemme perinteisten täytettyjen kurpitsoiden ja pannulla paistettujen kurpitsojen lisäksi yrittäneet miettiä muitakin keinoja käyttää kesäkurpitsaa. Toki syömme sitä raakanakin valtavat määrät (erityisen hyvää tikkuina dipattuna Ryytihyppysen dippimauste II:lla maustettuun kermaviiliin), mutta kaikkea satoa ei vaan saa syötyä.

Löysin yhdestä vanhasta Kodin Kuvalehdestä Hillomestari-kilpailun hilloja ja Kesäkurpitsahillo oli yksi niistä. Kas tässä ohje:

Kesäkurpitsahillo
1,5 kg kesäkurpitsaa
500 g omenia
3/4 dl sitruunamehua
1-2 sitruunan hieno kuoriraaste
1 kg hillosokeria
1 tl jauhettua inkivääriä
1 ruukku minttua tai ½ ruukkua vahvaa minttua.

Paloittele kesäkurpitsa kuorineen. Kuori ja paloittele omenat, poista siemenkodat. Laita kesäkurpitsan ja omenan palaset isoon kattilaan sitruunamehun kanssa. Kuumenna viitisen minuuttia ja lisää raastettu sitruunankuori, hillosokeri ja inkivääri. Sekoita hyvin. Keitä 15-20 minuuttia, kunnes kesäkurpitsa ja omena ovat pehmeitä. Lisää mintunlehdet ja soseuta kevyesti survimella tai sauvasekoittimella. Hilloon saa jäädä paloja. Purkita puhtaisiin purkkeihin ja säilytä viileässä.

Meillä oli sitruunamehua vain pullossa, joten kuoriraaste jäi pois ja lorautimme kattilaan tujauksen mehua. Kaupasta ei sattunut löytymään yhtään minttua, joten mauste korvattiin kanelilla ja hyvin toimi. :) Hillosta tuli tosi herkullista.

Samaisesta lehdestä luin muuten myös sellaisen vinkin, että kesäkurpitsaa voi pakastaa! "Viipaleina, kuutioina tai raasteena se on heti käyttövalmis esimerkiksi keittoihin ja patoihin. Raasteena pakastettu kesäkurpitsa sujahtaa helposti vaikka sämpylätaikinaan."
Kokeilimme tätäkin. Kuutioimme kesäkurpitsan ja ei muuta kuin pakkaseen.Poistimme siitä siemenet, koska keskiosan voisi kuvitella muuttuvan vetiseksi pakasteessa. Emme ole vielä ehtineet kokeilla miten käy pakastimesta ottamisen jälkeen :D mutta kerron sitten kokeen tuloksen. Mutta voisin kuvitella, että kuutiot sopivat mainiosti uunijuuresten sekaan tai pastakastikkeisiin ja kasvismuhennoksiin. Pyöreät viipaleet puolestaan nakkaisin jäisenä pannulle ja paistaisin voissa sipulin, ja vaikkapa tomaatin palojen ja halloumijuustokuutioiden kanssa. Niinkuin tuoreetkin. Nam. :)

2 kommenttia:

  1. Suuret kiitokset tästä ohjeesta ja pakastusvinkistä! Satoa tulee niin paljon, ettei enää reseptit riitä. Olen jakanut poiskin, mutta vielä riittää hillottavaksi ja pakkaseen:)

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä. :) Me ollaan äidin kanssa säilötty kesäkurpitsaa myös hapattamalla hapankurkkujen reseptillä ja nekin on hyviä. :) Vinkkaa jos haluat reseptin. Yksi ystävättäreni sanoi myös, että hänen äitinsä tekee kesäkurpitsasta hilloa aprikoosien kanssa. Aikoi vielä tarkistaa, mutta oletti, että oli kyse kuivatuista aprikooseista. :) Aion kokeilla sitäkin ja laitan sitten tänne taas reseptiä.

    VastaaPoista